NAGYVÁROS
A Világ Nagyvárosai
Sydney Ausztrália legnagyobb városa, és egyben a legelső is. 1788-ban futott be Port Jackson partjaihoz az a 11 vitorlás, mely Ausztrália első 700 betelepített lakosát hozta. Arthur Phillip kapitány életében nem szállított még ilyen különleges ?rakományt? és igencsak megkönnyebbült, mikor a kirakta őket a Csendes-óceán partjára. Ők ugyanis fegyencek voltak.
Ausztrália roppant különleges helye a világnak. Más. Már a térképet nézegetve is igen elrettentő az a 16 000 kilométeres távolság, amely elválasztja tőlünk. És akkor még nem említettük a közel huszonöt órás repülőutat. Ez már tényleg a világ vége! Aztán leszálláskor kinézünk a gép ablakán és megdöbbenünk. Ez lenne a világ vége? Mintha az ausztrálok kárpótolni akarnák a fáradt utazót: ha már valaki ennyi áldozatott hozott, hogy eljöjjön ide, azt megjutalmazzák. Egy olyan világba érkezünk, ahol az elzártság és az egymásra utaltság a lehető legjobbat hozta ki az emberekből. A nyüzsgő, nagyvárosi élethez szokott utazó szinte zavarba jön az itteniek nyugodtságától. Senki nem rohan, az autók sem száguldoznak, tisztelik a zebrán áthaladó gyalogosokat, nem dudálnak összevissza. Lehet, hogy a kürtöket kiszerelték a kocsikból? Ha valaki tétován nézelődik, biztos lehet benne, hogy nem telik el 2 perc és egy kedves ausztrál felajánlja a segítségét. Majd azonnal beszélgetésbe is elegyedik és miután kifaggatott minket, honnan jöttünk, máris arról mesél, hogy a családja honnan vetődött ide. Itt ugyanis szinte mindenki bevándorló. Az Ausztráliában élő több mint ötven nemzetiségből a legváltozatosabb családi keveredések jöttek létre. Az egykori őslakosokkal Sydneyben nem nagyon találkozhatunk, mára körülbelül 200 ezer főre csökkent az aboriginal közösség létszáma.
Sydneyben mindenki megtalálja kedvenc városának hangulatát. Kicsit olyan, mint ha a világ legjellegzetesebb pontjairól összeszedték volna az említésre méltót, egy picit ugyan átgyúrták őket, majd lerakták Sydney bizonyos pontjaira. Az ultramodern felhőkarcolók New Yorkra emlékeztetnek, pubok Londont juttatják az eszünkbe, a viktoriánus házak kovácsoltvas verandái pedig egy jó kis westernfilm kellékei is lehetnének. És a jó magyar túrósbatyuért és kakóscsigáért is csak a strandra kell lemenni. Van azonban két markáns jelképe a városnak, melyet senki nem tévesztene el, az Operház és a Harbour Bridge (Kikötő hid). A furcsa alakzatú Operaház megismertette Sydney-t a világgal: rátette Ausztráliát a térképre. Büszkék is rá és hálásak is neki a helyiek.
A másik kedvenc, a formája miatt csak ?vállfának? nevezett Harbour Bridge. A Harbour-híd nemcsak a város közlekedésének fontos szereplője, de megmászása kedvelt turisztikai program. A 3,5 órás gyalogtúra során a bátor vállalkozók védőfelszerelésben gyönyörködhetnek a lenyűgöző kilátásban a híd tetejéről, jó pénzért. Az Operaház mellett van a kikötő, ahonnan több komp indul Sydney számos pontjára. Érdemes egy kisebb körutat tenni az öbölben sétahajóval. Az út mintegy 1 óra és csodaszép luxusvillákat láthatunk a sziklákon, a szerencsések Tom Cruise- t is megleshetik. Sydney üzleti részét már messziről jól látni, hiszen hatalmas felhőkarcolói jól elkülönítik az óvárostól. (Kicsit furcsa ezt a szót használni egy városra, amelynek csak 200 éves történelme van?) Itt található a 310 méter magas AMP Tower is, amelynek megtekintése kihagyhatatlan. A kilátó tetejéről pazar a látvány: belátni az egész, négymilliós Sydney-t.
Az andalgó szerelmesek mekkája a Hyde Park, tele hatalmas eukaliptuszfákkal, pálmákkal és centisre nyírt, valószerűtlenül zöld gyeppel. Egy hatalmas medencenagyságú szökőkutat építettek a közepére. Ha Sydney-ben lennék szerelmes, én bizony el sem mozdulnék innen! A park végén egy érdekes mementót találunk, a Hyde Park Barrack börtönmúzeumot. Ausztrália a 18. és még a 19. században is börtönsziget volt, melynek emlékei ebben a börtönmúzeumban lelhetőek fel. A város szívében van még egy csodás park, a Királyi Botanikus kert, mely egészen az Operaházig elnyúlik. A közepén van egy tó, de fóbiások óvatosan közelítsenek, mert a csodaszép vizi liliomok alatt méretes angolnák és aranyhalak lubickolnak. Park kakadui és papagájai olyan szelídek, hogy az ember fejére, vállára szállnak, és kaját kunyiznak. A fákhoz ne nyúljanak, mert rengeteg, gigantikus méretű denevér himbálódzik rajtuk. A gyepet pedig bátran taposhatják: külön táblával kérik is ezt a látogatóktól, mondván ez roppant egészséges. (Próbálnák ezt Pesten?!)
Mindenképpen látogassanak el Sydney másik kikötőjébe, a Darling Harbourbe is. Sokak szerint ez a kikötő sokkal szebb, mint a Sydney Cove, ahol az Operaház van. De ez is ízlés kérdése. Olyan, mintha két pólusa lenne a városnak azzal, hogy két különböző kikötője van: az egyik a turistáknak van, s másik a helyieké. Az biztos, hogy Darling Harbour sokkal nyugisabb, kisebb és teljesen más hangulatú. A negyed tele van múzeumokkal, kiállítótermekkel és persze parkokkal. Békés kis családi kirándulóhely. A kikötő teljes hosszában éttermek, kávézók csábítanak egy kis pihenőre. Ebben a kikötőben található a Sydney Aquarium is, ahova szintén érdemes bekukkantani. Fő attrakció, a kacsacsőrű emlős, de hatalmas murénákat, cápákat, teknősöket, fókákat, rájákat, kőhalakat, pingvineket, pillangóhalakat és még csuda tudja, hogy mi mindent láthatnak. Ha már a halaknál és tengeri herkentyűknél tartunk, a város halpiaca is egészen sajátos. Tiszta, rendezett, minden áru szépen jégen hever, megmosva, tisztítva. Az élők is szép akváriumban lubickolnak. Minden halassal szemben van sütöde, ahol a kiválasztott vacsit szépen el is készítik, választhatunk hozzá mártást, pékárut és kész a fenséges eledel. Ha egy igazán jót akarnak enni, ide feltétlenül ugorjanak ki ebédre.
Még egy hely van Sydneyben, ami mellett nem mehetünk el. Mondjunk nem is tudnánk? Ez pedig a Bondi beach. A sport szerelmesei közül mindenki hevesen vágyik arra, hogy életében egyszer itt hasíthassa a hullámokat. Az ausztrál tengerparton amúgy csak a zászlókkal kijelölt területen lehet fürdeni. Ausztráliában megtanulták tisztelni a természetet, és itt mindenki elfogadja, hogy a parton a víz az úr. Aki itt szörfözni, fürdőzni, pecázni akar, hát annak van miből válogatni a tengerparti sétányon. És a látvány sem akármilyen. A Bondi beach-et méltán nevezik Ausztrália leggyönyörűbb strandjának, és a turisztikai szakemberek a világ 10 legvarázslatosabb strand egyikeként is aposztrofálják. Puha, fehér homokos strandjával hipnotizálja, csalogatja az arra járókat egy kis mezítlábas sétára, vagy egy gyors mártózásra az óceánba.
Ausztrália gazdasági fővárosa tárt karokkal fogad minden külföldről jövő újdonságot. Az ausztrál konyha nem büszkélkedhet világhírű ételekkel. Ennek is megvan az előnye: az itt élők fogékonyak mindenre, és mindent szívesen kipróbálnak. Sydney éttermeinek világa legalább olyan jellegzetes, mint maga a város: multikulturális sokféleségét tükröz.